Verslagen

Sziget Festival 2012: Verslag (1/2)

Sziget Festival: Verslag (1/2)Ongeveer één week geleden werd de twintigste editie van het Sziget Festival in schoonheid afgesloten met onder meer The Killers op het hoofdpodium. Gedurende tien dagen lang was ons team aanwezig op het grootste festival van Europa met als doel verslag uit te brengen aan onze lezers. Zij die aanwezig waren kunnen bij deze nog eens nagenieten, de afwezigen daarentegen hopen we te overtuigen om volgend jaar naar het festival af te zakken.

Read More

Sziget Festival 2012: Introductie

Gedurende twintig dagen waren we afwezig voor een kleine festivaltour door Europa. Van Reggae Geel naar Sziget Festival om terug te keren via Pukkelpop. Ondertussen zijn we terug thuis en is er nog een kleine delegatie onderweg naar Engeland om te gaan genieten van Reading Festival. Een verslaggevende website rond festivals heeft zo zijn voordelen.

Eerst en vooral wensen we ons te excuseren voor de lage activiteit, maar we maken het zeker goed met een reeks verslagen en nieuwsberichten. Beginnen doen we met het grootste festival van Europa: Sziget Festival te Boedapest. Bij de meeste onder ons is dit festival wel bekend - het is namelijk dé droom van elke festivalganger en zo hebben we het ook ervaren.

Het festival is gelegen op een eiland vrijwel in het midden van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het domein, dat onderdak voorziet voor Sziget Festival, heeft een enorme omvang en is volledig gevuld met podia en andere randopstellingen. Het geheel omschrijven is praktisch een onmogelijke opdracht, daarom zullen we enkele zaken opsommen die je zeker moet zien wanneer je in de toekomst afzakt naar Sziget Festival. Een omschrijving van het festival, de sfeer, de podia, de bands en datgene meer dat Sziget Festival betekent.

Sziget Festival 2012: Pluspunten

Interessante sociale contacten

De festivals in België en Nederland hebben een geheel andere invalshoek dan hun Hongaarse variant. In onze landen gaan mensen in groep naar een festival om samen te genieten van de muziek en er uiteraard samen een fijne tijd door te brengen. Op Sziget Festival krijgt het woord "samen" een geheel andere betekenis. In België zakt men af in grote groepen en beperkt men zich tot de aanwezige vrienden, op Sziget komt men in kleinere groepjes en breidt men zich uit tot geheel het festival.

De mensen op Sziget Festival zijn afkomstig uit erg veel verschillende landen. Nog geen derde van de bezoekers zijn Hongaren. Voornamelijk Nederlanders, Italianen, Spanjaarden en Duitsers zijn er terug te vinden. Mensen zakken af naar Sziget Festival voor de muziek, maar volgens ons tot nog dat beetje meer om andere, nieuwe, mensen te leren kennen. De sociale omgang tussen mensen zit er volledig goed. Wanneer iemand je pint omstoot, zal je een nieuwe krijgen. Heb je dorst aan het podium, zal er met zekerheid iemand zijn drank met jou delen. Je bent ook nooit alleen op het festival. Mensen starten spontaan conversaties met elkaar - waardoor de dagen ook voorbij vliegen.

In België loopt het vaak heel wat moeilijker. Mensen kijken je snel raar aan en bij het morsen van bier, kan je het maar beter op een loopje zetten. Op Sziget Festival zijn er ook geen 'hopeloze' mensen te vinden die in het midden van een gang zitten en je dingen achterna roepen. Eigenlijk zit er gewoon niemand voor zijn tent. Mensen komen buiten, zijn open en sociaal, en de sociale contacten komen er helemaal van zelf. Kortom: de sfeer zit er volledig goed. Op de weide voel je samenhorigheid en een flinke dosis liefde tussen de verschillende mensen. Deze elementen maken het festival echt één van de Europese toppers.

Vele podia

Het festival voorziet enkele tientallen podia ondanks zijn matige line-up. Het interessante aan dit aanbod is het feit dat er voor iedereen wel een goed muziekgenre aanwezig is op elk moment van de dag. Slechts tien podia kan men echt groot noemen, maar de kleinere podia bieden dan weer gezelligheid en vaak een fantastisch feest.

Gedurende heel Sziget Festival zijn er altijd ergens podia open. Je kan zonder enig probleem een dag door rond feesten. Het feit dat de podia de klok rond open zijn, maakt het dan wel weer iets moeilijker om te slapen. Slapen op Sziget Festival komt bijna vanzelf. Hetzelfde geldt voor eten. Je slaapt en eet wanneer je er nood aan hebt. Een echt ritme kan je niet behouden omdat het festival zich voornamelijk van vier in de namiddag tot zes in de ochtend afspeelt.

Enkele podia die we jullie aanraden - naast de hoofdpodia - zijn de podia van Coca Cola en het Hardrock Café. Het podium van Coca Cola is bijna volledig opgebouwd uit bakken Cola en voorziet voornamelijk house, maar de sfeer is er uitstekend. Het Hardrock Café kan ook rekenen op een fantastische sfeer en biedt daarnaast echt de meest legendarische muziek aan. Het ene bekende plaatje na het andere wordt er opgelegd tot na zonsopkomst. Elke avond, beter ochtend, lagen we in ons tent en stonden we bijna terug op omdat de muziek zo fantastisch was. Het is haast onmogelijk om stil te blijven liggen wanneer je "Killing In The Name" hoort gevolgd door "November Rain" en "Song 2". Zelfs bij foute plaatjes als "The Bad Touch" of "Jingle Bells" is het erg hard om niet te gaan verder feesten.

Randanimatie

Naast het ontmoeten van mensen en muziek is er nog veel meer te beleven op het festival. Er zijn verschillende culturele activiteiten zoals filmtheater en shows. Daarnaast voorziet men ook een reusachtige tent die voorzien is van prachtige verlichting. Zij die liever iets actiever doen, kunnen zich begeven naar de sportvelden of het doolhof.

Mensen met een culturele voorkeur kunnen dan weer de verschillende kunstwerken op de weide gaan bekijken of Boedapest zelf bezoeken. De stad ligt op zo'n vijf tramstops van het festival en is zeer simpel bereikbaar. De begeleiding van het festival mag er ook zeker wezen. In elk station is er een stand voorzien met mensen die je in het Engelse kunnen verderhelpen. Je eerste vertrek naar Boedapest is vrij onzeker omdat je niet goed weet waar op of waar af, maar dit gevoel gaat al snel weg. Je kan overal mensen aanspreken die je zullen helpen, je kan officiële informatiestanden opzoeken of gewoon de massa volgen.

Op het festivaldomein zelf kan je ook op een reusachtige reuzenrad een ritje maken, een bungee jump doen van zo'n vijftig meter hoog of gewoon één van de schommeltoestellen betreden die je enkele meters in de lucht brengen en dit enkel en alleen op mankracht. (ref. video)

Overal kamperen

Op Sziget Festival is het overal praktisch toegelaten om je tent op te zetten. Er zijn zones voorzien op de festivalweide zelf waar je deze kan plaatsen - maar lichtelijk afwijken is ook toegelaten. Geen gezever met koorden, brandgangen en dergelijke. De verschillende aanbevolen campingzones zijn allen gelegen in kleine bosjes. Hierdoor kan je makkelijk slapen tot in de late namiddag omdat er steeds een overvloed aan schaduw is en je tent niet zo snel opwarmt.

Eén minpunt: de stoffigheid op het festival. De grond in de bosjes is bedekt met een dikke zandlaag. Gedurende heel het festival lopen hier mensen over en rijden er wagens/brommers voorbij van de organisatie. Hierdoor waait het stof vaak op. Je tent ziet na het festival volledig zwart van het stof en ook je longen doet het niet echt goed. Ergens moet je dus afwegen wat je het liefste wil: 's ochtends wakker worden of in openlucht liggen zonder te veel stof. De plaatsen waar beide te vinden zijn, zijn nogal redelijk beperkt.

De bossen waarin je slaapt zijn ook voorzien van prachtige verlichting. Het ene bos heeft een lichtshow met lasers en blacklights, het andere bos is dan weer voorzien van 'regende' lampjes. Deze kleine extra's maken het festival zoveel romantischer en aangenamer. De eerste nacht ben ikzelf enkele malen uit mijn tent gekomen om te controleren of het nu om lasers ging of bliksem. Een erg fijne meerwaarde en totaal geen lastige zaak voor je slaapcomfort.

Slapen is op Sziget Festival wel een redelijk moeilijke zaak. Zoals eerder vermeld slaap je tussen podia en is het er niet echt stil. De goede optredens van het festival lopen ongeveer van vier in de middag tot vijf in de ochtend. Daarna stonden we vaak nog open voor een kleine after party en werd het al snel een uur of zes, zeven. De eerste nacht kan het lastig zijn, maar na een tijdje wordt je lichaam een raar slaapritme zeker wel gewoon.

Wij sliepen meestal van zes tot één in de middag. Qua slaapuren is dit een redelijke dosis slaap - vele meer dan op een snik hete editie van Pukkelpop of Rock Werchter. Het geluid stoort ook niet echt meer na de eerste dag en het festival is ook redelijk met zijn soundcheck. In België en Nederland begint deze vaak al rond zeven of acht in de ochtend, op Sziget worden de eerste noten pas gespeeld rond een uur of elf. Op het festival opteert men ook voor een aangename soundcheck van het hoofdpodium. Men speelt nummers van de hoofdact die in de avond zal optreden en beperkt het aantal keren "one, two, cha! cha!".

Voorzieningen voor festivalgangers

Een ticket voor Sziget Festival kost zo'n 200 euro en geeft je zeven dagen lang toegang tot het festival en de camping. Het festival is reusachtig en er zijn heel wat randactiviteiten en goede bands die het geld zeker waard zijn. Festivals in België of Nederland kosten ongeveer hetzelfde, maar zijn veel meer uitgemolken dan hun Hongaarse versie.

Hongarije is niet meteen bekend als één van de welvarendste landen te Europa, maar op vlak van festivals organiseren staan ze toch veel vooruit op België. In elke tent zijn er minimum acht reusachtige ventilators te vinden met een omvang van zo'n anderhalve vierkante meter. Deze blazers zorgen voor koeling tot ongeveer het midden van de tent. De tenten zijn ook vele groter waardoor je nog simpel kan dansen op het festival. In de Boiler Room van Pukkelpop of de Marquee van Rock Werchter moet je bij een dergelijke act niet proberen om je beste moves boven te halen.

Daarnaast voorziet men een aangename waternevel aan het hoofdpodium. Boven het publiek aan het hoofdpodium hangen er verschillende sproeiers die het heel wat koeler en aangenamer maken. Bij de val van de avond worden deze ook afgezet. Ze blijven draaien naargelang de temperatuur. Op het Belgische Pukkelpop is dit bijvoorbeeld niet het geval. In de Boiler Room zijn er kleine blazers met heel wat water die je zelfs in het midden van de nacht echt kletsnat maken. Op Sziget wordt is het beperkt tot verfrissing - uiteindelijk het enige wat je wil.

Ondanks de omvang van het festival is alles binnen handbereik. Voor drinken of eten moet je slechts enkele stappen zetten. De standen voor eten en drinken zijn absoluut beter als in onze landen. Er staan verschillende tafels en er is muziek. Vaak kan je aan drankstanden nog een feest vinden - zeker wanneer er een hit door de muziekinstallatie knalt. Ook de meest foute feestjes vinden aan zulke barretjes plaats. Er zijn steeds licht aangeschoten mensen die hun beste moves bovenhalen en geregeld door de benen zakken door het percentage alcohol in hun bloed. Wanneer er dan nog een bende komt met uitsluitend een grappig kostuum aan weet je dat je goed zit.

De organisatie van Sziget Festival zorgt voor zijn publiek. Er zijn genoeg toiletten en douches waar je nooit moet aanschuiven en er is overal water te vinden. Te Hongarije draait het niet enkel en alleen om winst maken, de organisatie is niet vergeten dat ze met mensen bezig zijn. Een pint (halve liter) kost je amper twee euro. Een flesje cola (50cl) kost je anderhalve euro en een flesje water (50cl) kost je een euro. Een goede maaltijd (vooral ook lekker en gezond) kan je reeds vinden tussen de twee en zes euro.

Lees het tweede deel van de reportage hier.

Laatste update op dinsdag 21 augustus - 22.45 uur
Geschreven door Jeroen

Share