Nieuwsberichten

Sziget Festival 2013: World Music Party Stage

Sziget Festival

Eén van de meest bijzondere podia op het Sziget Festival in Hongarije is al jaren de World Music Party Stage. Het podium in het teken van wereldmuziek is meteen ook één van de meest geliefde podia, goed voor de wildste feestjes, maar ook voor heerlijke chill-momenten. Het wereldwijd toonaangevende blad over wereldmuziek Songlines raadt Sziget dan ook al jaren aan als één van de beste muziekfestivals ter wereld.

Sziget Festival 2013: Namen World Music Party Stage

Ook dit jaar staat er weer een keur aan rasmuzikanten van over de hele wereld op de World Music Party Stage, maar bijzondere aandacht is er dit jaar voor muziek van de Balkan. De bekendste act is waarschijnlijk Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, onder leiding van de Servische filmmaker Emir Kusturica (o.a. Black Cat White Cat). Andere Balkan-acts zijn Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, een samenwerking tussen een Albanese brassband en een Brits ethnotechno project, de Deens-Servische band met psychedelische gypsybeats Tako Lako, de Macedonische brassband en rappers van Shutka Roma Rap, de 'spaghetti Balkan' van Figli di Madre Ignota uit Italië en het Bosnische Dubioza Kolektiv, goed voor een mix van dub, ska, rock en de typische Balkansound.

Andere grote namen uit de wereldmuziek die dit jaar op de OTP Bank World Music Stage van Sziget te zien zijn, zijn het Amerikaanse Calexico, de Algerijnse raïmuzikant Rachid Taha, de Catalaanse rumbaband La Pegatina, Moana and the Tribe uit Nieuw-Zeeland en Mokoomba uit Zimbabwe.

Deze acts worden aangevuld door een selectie van de beste acts uit Oost-Europa en uit Hongarije zelf. Tot de favorieten van veel vaste Sziget-gangers behoort de controversiële Russische underground ska band Leningrad. Uit Oekraïne komt Dakha Brakha, uit Tsjechië Cankisou en uit Polen R.U.T.A. en Warsaw Village Band. Een thuiswedstrijd spelen de Hongaarse acts Söndörgő, Besh o droM and guests, Parno Graszt & Latcho Drom, Pannonia Allstars Ska Orchestra en Csik Band and friends.

Eerder werd al bekend gemaakt dat onder meer Blur, Editors, Triggerfinger, Chase & Status (live), Tame Impala, Netsky (live), Dizzee Rascal, SKIP&DIE en Nicky Romero dit jaar op Sziget zullen optreden. Vanuit Nederland vertrekken twee treinen naar het festival . Deze zijn nu al bijna volledig uitverkocht.

Meer informatie over het festival is te vinden op de officiële website van het festival voor Vlaanderen: http://www.sziget.be.

 

Laatste update op 14 maart 2013 - 20.02 uur
Geschreven door Sziget Festival

Share