Nieuwsberichten

Sziget Festival 2014: Eerste namen bekend gemaakt

Sziget Festival

Ondertussen is het nog een goed half jaar wachten  op de terugkeer van het Hongaarse Sziget Festival . Samen met broertje Balaton Sound , is dit festival één van de grootste koplopers binnen de Europese Festivalwereld. Sziget kwam enkele dagen geleden met de eerste namen op de proppen, alvast enkele namen kunnen het festival wederom reeds op de kaart zetten en naar jaarlijkse gewoonte is dit slechts een tipje van de sluier.

Sziget Festival 2014: Queens Of The Stone Age, Calvin Harris, Imagine Dragons en Bastille

Het festival dat zichzelf  noemt als het 'Eiland van de Vrijheid' zal dit jaar een week later plaatsvinden dan gewoonlijk. De organisatie heeft reeds jaren ervaring en wist te duiden dat er een mooier programma mogelijk was bij een weekuitstel. Sziget zal zo dit jaar plaatsvinden van 11 t.e.m. 18 augustus - naar alle waarschijnlijkheid zal het festival dan ook meer namen delen met het Belgische Pukkelpop, het Nederlandse Lowlands en het Franse Rock En Seine.

Dit jaar zal het festival in gang worden gezet door één van de meeste populaire rockbands anno 2014, Queens Of The Stone Age openen het festival op "festivaldag 0". Al jaren organiseert Sziget enkele pré-dagen, waarin bezoekers reeds de festiviteiten kunnen aanvangen. Dit jaar is dit niet anders, maar werd er wel meteen een erg grote naam voorzien. Een festival dat van start gaat met Queens Of The Stone Age kan wellicht enkel een topeditie worden.

Queens Of The Stone Age - Make It Wit Chu

Eveneens aanwezig op het festival is Calvin Harris. Dit jaar maar liefst 16 plaatsen gestegen in de Dj Mag Top 100 - waarmee de man zich kon vestigen op plaats 15 en alsook één van de duurste deejays van het huidige moment werd. De artiest brak door met meerdere nummers zoals "Feel So Close" en "We'll Be Coming Back" (ft. Example die vorig jaar Volt Festival mocht afsluiten). Ook andere collaboraties met o.a. Ellie Goulding (I Need Your Love), Drinking From The Bottle (Tinie Tempah) en Florence Welch (Sweet Nothing) waren een succes.

Calvin Harris - We'll Be Coming Back (ft. Example)

Ook Imagine Dragons - die we eveneens verwachten op Pukkelpop - zal dit jaar verder touren en Sziget Festival aandoen. Enkele dagen geleden werd deze topper bekend gemaakt voor het Belgische Rock Werchter en het Nederlandse Lowlands, ontbreken op Sziget was haast geen optie. De jongens uit Las Vegas konden in zeer weinig tijd zichzelf vestigen binnen de wereld van indie rock en  wisten onlangs nog een succes te slagen met hun track voor  "The Hunger Games: Catching Fire" en het nummer "Monster".

Imagine Dragons - Monster

In dezelfde trend bevindt niemand minder als Bastille zich. Deze keer  afkomstig uit Londen, maar niet minderwaardig aan enig  Amerikaanse naam. Momenteel heeft de band slechts één full-length album, "Bad Blood", dat zelfs in extended versie geherlanceerd werd in november door zijn onuitdovend succes.  Nieuwe nummers en enkele covers wisten het reeds erg populaire Bad Blood nog beter te maken en gaven toch een extra touch aan"All This Bad Blood" - zo zijn toppers als "The Draw" en "What Should You Do" niet meer weg te denken uit hun repertorium.

Bastille - The Draw

Net als Imagine Dragons staat Placebo ook op Sziget Festival en Rock Werchter. Amper twee jaar geleden stond dezelfde groep ook reeds als dagafsluiter van Sziget Festival. Wellicht is het de unieke zangstem van Brain Molko dat de groep nog in ere weet te houden, al verwachten we toch dat hun terugkeer voornamelijk te maken heeft met hun reeds zevende studioalbum dat werd uitgebracht in september. Single tracks als "Loud Like Love" en "Too Many Friends" wisten misschien nog niet het grote publiek te bereiken, maar konden alvast de ware fans bekoren. De scherpe stem van Brain in combinatie met de elektronische en rocksounds  maken ook dit album compleet luisterwaardig.

Placebo - Loud Like Love

Misschien iets minder bekend zijn de Klaxons, al diende men praktisch ondergronds te leven om hun hits als "Golden Skans" en "Echoes" te missen. De Britste groep vult de affiche aan en kan misschien op een iets minder grote opkomst rekenen, maar wellicht zal hun optreden één van de meest memorabelen zijn van het gehele festivals. Een klein en gezellige opkomst zou opzich genoeg moeten zijn om een top concert te voorzien.

Klaxons - Golden Skans

Hetzelfde fenomeen zullen we zien bij Stromae. Het lijkt dat ook dit jaar Sziget inzet op 'trots' van zowel België als Nederland. Stromae is ondertussen reeds internationaal aan het doorbreken, maar zal op Sziget wellicht vooral kunnen rekenen op een straffe en sterke Belgische fanbasis. Als één van de meest inventieve Belgische artiesten kon hij dus ook niet op Sziget Festival ontbreken.

Stromae - Tous Les Mêmes

Aan de Nederlands werd er uiteraard ook gedacht. Momenteel slechts één naam van hun contouren, maar we kunnen wel verwachten dat er in de toekomst meer Nederlandse namen bekend zullen worden gemaakt. De eerste is alvast niemand minder dan Laidback Luke, quite a dj, die in het verleden ook reeds wist samen te werken met knallers als Hardwell en Dimitre Vegas & Like Mike.

Laidback Luke - Hey Now (Martin Solveig)

Als laatste, eerste, naam hebben we Starlight Girls, een band uit Brooklyn die je voornamelijk met cachy tunes laat reizen door verschillende muziektijden. Met slechts een dikke 2.000 fans op Facebook moeten zijn wellicht zich momenteel nog het meest bewijzen van deze lijst artiesten, maar zoals eerder is gebleken, biedt Sziget voor meerdere groepen een pachtige kans.7

Starlight Girls - Flutterby

Meer acts zullen in de komende week bekend worden gemaakt. Blijf het volgen via MyFestivalWorld.

Meer info en tickets:
http://www.szigetfestival.nl

Laatste update op 24 januari 2014 - 20.08 uur
Geschreven door Jeroen

Share