Nieuwsberichten

Sziget Festival 2013: Interview Triggerfinger

Sziget Festival

Momenteel vertroeft onze ploeg op Sziget Festival in Hongarije . Met meer dan 40 graden en een scherpe zon is Sziget heter dan ooit te voren. Dit jaar zorgde het festival voor nog meer spektakel en kunnen festivalgangers genieten van een stand, een groter reuzenrad, een kermis, een prachtige eindshow en uiteraard ook enkele Belgische bands naast de andere internationale toppers. Wij polsen alvast op Sziget Festival zelf naar de ervaringen van onze Belgische muziekgoden. Hierbij de kijk van Triggerfinger. 

Sziget Festival 2013: Interview Triggerfinger

Het wordt bijna een klassieker onder de interview vragen t.o.v. Belgische groepen in het buitenland. Na heel wat nationale festivals staan jullie weer op niet Belgische grond. Hoe lopen de ervaringen met Sziget Festival en andere Centraal-Europese festivals momenteel?

"De Belgische festivals zijn vaak zeer verzorgd, waar het in het buitenland zeker vroeger heel wat minder was. Er is echt wel vooruitgang. Het is tot hiertoe de eerste keer dat we watersproeiertjes hebben tijdens een interview en ook de buitenlandse festivals vorderen sterk."

N.v.d.r.: Sziget Festival en andere co-evenementen van de organisatie inversteren de laatste jaren zeker ook in milieubeleid en voorzien praktisch permanent een opkuisploeg. De festivalweide is er opmerkelijk properder dan in welk festival dan ook te België. Ook bekers werden sinds dit jaar op Balaton Sound en Volt Festival "herinwisselbaar" om het milieu te sparen. Aan de podia zijn er vaak watersproeiers te vinden of andere faciliteiten zoals blazers met nevel.

Om klassiek verder te gaan: naast verschillen in organisatie, moet er ook een duidelijk verschil zijn in publiek. Als Belgische groep zijn jullie in relatief korte tijd internationaal bekend geworden. Is de ervaring met het publiek vergelijkbaar met die in België - waar jullie toch bekend staan als erg interactief?

"Het Belgische publiek is meer afwachtend, ze kijken toe om vervolgens in actie te komen. Bij shows in bijvoorbeeld Nederland en Zuid-Frankrijk kunnen we meer rekenen op een uitbundig publiek van begin tot einde, al zit dat na een tijdje ook wel goed bij het Belgische publiek. Elke show is anders en het publiek hangt vaak af van land tot land of de aanwezige mensen."

Momenteel loopt het hier op tot meer dan 40 graden, als publiek is het amper dragelijk, hoe zit dat bij jullie op het podium, doen jullie iets speciaal om het tot het einde te halen?

"Zeker, we hebben al genoeg bands voor ons ten onder zien gaan door de warmte. Je moet het steeds tot het einde van de show weten vol te houden. Ventilatoren zijn vaak zeer handig en we hadden ook reeds zuurstofflessen ter beschikking langs het podium op Lowlands Festival, just-in-case, we hebben ze uiteindelijk niet gebruikt. We kregen het eens zeer benauwd toen we de zanger van Eagles Of Death Metal na een nummer beangstigend naar adem zagen happen. Dit is alleszins het warmste waar we ooit hebben opgetreden, ze geven 46 graden en op het podium voelt dat zeker als het dubbele!"

Jullie hebben reeds in het voorprogramma gestaan van erg grote bands (The Rolling Stones, Deep Purple, Red Hot Chili Peppers), hebben jullie voorbeelden of reeds zaken geleerd van zulke wereldgroepen?

"De meeste echte grote bands, zoals Red Hot Chili Peppers en Rolling Stones, zien we meestal niet. Ze arriveren enkele minuten voor hun show en vertrekken ook meteen na hun optreden. We vinden het eigenlijk vooral fantastisch dat deze groepen blijven optreden, want als we eerlijk zijn, moeten ze hun brood echt niet meer verdienen met zulke shows. Vaak hebben ze ook een erg serieus verleden dat ze volledig overboord wisten te gooien om op oudere leeftijd nog in staat te zijn om op te treden. En zoals eerder gezegd, eigenlijk moesten ze dit allemaal niet doen, ze hebben reeds hun slag thuis gehaald, maar ze willen gewoon blijven optreden, en hoe!"

Jullie zijn de laatste jaren erg vaak aanwezig op verschillende festivals en concerten. De laatste jaren waren druk gevuld met shows, ligt daar ook jullie echte focus of gaat deze nu weer meer uit naar een nieuw album?

"Er is zeker een grote focus op shows, maar albums maken vinden we ook erg fijn en nodig. Als we met de band in de studio kruipen, dan komen er zeer creatieve zaken uit en dat nog steeds na al dit jaren, dat is steeds een goede ervaring. We moeten het op zich ook niet meer, maar het gaat nog steeds goed en dat is ook meteen de reden dat we het blijven doen. We zijn een beetje automatisch uitgegroeid naar een live band, maar uiteindelijk na 15 jaar, voelen we elkaar nog steeds goed genoeg aan om nieuwe nummers te maken."

Om af te sluiten, voor we verfrissing gaan zoeken uit de hitte, jullie spreken over "goed aanvoelen voor nieuwe nummers", kunnen we dan alsnog een album verwachten in de nabije toekomst?

"We hebben het maken van het nieuwe album met anderhalf jaar uitgesteld. Voornamelijk het succes van de cover 'I Follow Rivers' (van Lykke Li) was de oorzaak van dit uitstel. Het succes was redelijk onverwacht, maar eens het er was konden we er ook maar enkel van profiteren. We zouden zot moeten zijn om dit niet te doen... Op dit moment is het wel weer tijd om in de studio te duiken, dat is toch het plan, we zitten vol nieuwe ideeën en zin om aan iets nieuws te werken."

 Laatste update op 10 augustus 2013 - 00:28 uur
Geschreven door Johan De Koninck en Yves Van Loy

Share