Nederlands

English

 

Nieuwsberichten

Dour 2013: Verslag 18 juli 2013

Dour Festival 2013

Na Balaton Sound , één van de grootste Europese elektronische festivals, reisden we meteen door naar het Waalse Dour Festival . Dour is binnen de Belgische muziekwereld veruit het bekendste alternatieve muziekfestival en kan rekenen op heel wat internationale belangstelling. Met bijna 150.000 bezoekers elk jaar behoort het ook tot de grotere spellers binnen België. De komende dagen zullen we het festival bespreken in een vierdelig verslag.

Dour 2013: De eerste dag besproken

Een erg gemakkelijke reis naar Dour Festival werd ons aangeboden door het festival . In het land zelf zijn er verschillende treinlijnen die je rechtstreeks of mits één overstap kunnen brengen naar het dichtst gelegen station. Vervolgens staan er een hele reeks bussen je op te wachten. In tegenstelling tot vele andere festivals is er genoeg openbaar vervoer voorzien en zitten de bussen niet over vol. Absoluut een pluspunt en een oog voor goede organisatie.

De vooravond hebben we rustig doorgebracht. Na een lange reis en weinig slaap hadden we even nood aan een kleine break, om de volgende dag fris en monter meerdere optredens bij te wonen. Het eerste optreden van Dour Festival zou Half Moon Run zijn. De Canadese groep maakt een soort van indie rock muziek en stond de afgelopen 365 dagen reeds enkele keren in België. Zo vulden ze zonder enig probleem de Brusselse Botanique en mochten ze ook optreden voor een volledig uitverkocht Sportpaleis bij de komst van Mumford And Sons. Ook op Dour ging het concert er vrij gevoelig aan toe. De zanger opent nauwelijks zijn open en bereikt ontzettend hoge tonen. Ondanks de beperkte opkomst, kon Half Moon Run wel rekenen op een uitbundig dansend publiek, onder meer bij de nummers Full Circle en Give Up.

Eens de benen waren opgewarmd ging de dag verder richting BadBadNotGood. Een synische naam, wetend dat de groep wel degelijk goed is. Het hoogtepunt van hun show was voor ons de cover van “Bugg’n”, oorspronkelijk van de trap-muzikanten TNGHT en dit nummer bleek ook de rest van het publiek zeer in de smaak te vallen.

Voor de eerste keer in een lange tijd was Dour Festival niet omgetoverd in een modderbad en bereikt het hier gemakkelijk temperaturen rond de dertig graden. Een warm weer en eveneens iets waar het festival op inspeelt. Grote drankflessen water werden tijdelijk op de weide aangeboden voor één drankticket, equivalent aan twee euro en half. Een eerlijke prijs, rekeninghoudend dat we ons nog steeds op een festival bevinden. We besloten de schaduw op de zoeken en dit ten kosten van onder meer Bonobo, Trentemoller en High Contrast, die alle drie op hetzelfde tijdstip optraden.

De avond werd uiteindelijk ingezet met Modeselektor gevolgd door een dj-set van Camo & Krooked. Beide topacts maar nog steeds iets minder dan de afsluitende hiphop legende Wu-Tang Clan op het hoofdpodium. Naar onze mening was er niet zo een groot publiek komen opdagen, maar de sfeer bleef gezellig met heel wat op-en-neer-bewegingen. Wu-Tang clan stonden reeds eerder op Les Ardentes enkele jaren terug en konden we ook zien op Balaton Sound, al konden we besluiten dat uit al deze optredens hun set op Dour wellicht toch de beste was. De dag zouden we afsluiten bij Brodinski die identiek dezelfde show bracht als op Balaton.

Laatste update op 20 juni 2013 - 19.00 uur
Geschreven door Jeroen De Koninck

Share