Nederlands

English

 

Nieuwsberichten

Couleur Café 2013: Groen Beleid

Couleur Café

De ecologische voetafdruk van een gemiddelde Belg bedraagt 7,1 hectare. Moest elke bewoner over dezelfde grote voet beschikken, zouden er 4 aardes nodig zijn om in onze behoeftes te voorzien. Hoewel we dit beseffen, leven we nog steeds op (te) grote voet.

Couleur Café 2013: Groener dan groen

Couleur Café gaat al enkele jaren voor een totaalaanpak van duurzaamheid en dit jaar komt er een grote focus op ecologie. Er worden dan ook extra inspanningen geleverd om ons publiek verder te sensibiliseren en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

In 2012 berekenden we opnieuw onze ecologische voetafdruk (nadat dat al eens gebeurde in 2008) en konden we de resultaten zien van onze vele inspanningen op ecologisch vlak. Ook dit jaar voeren we in dezelfde drie sectoren reële acties die ons ecologisch verantwoorder zullen maken. De drie sectoren waarop we focussen zijn: het sorteren, de voeding en de mobiliteit. Bovendien werken we sinds vier jaar met een eco-consulent die al deze initiatieven op poten zet en superviseert.

Couleur Café 2013: Sorteren

60 ton gesorteerd afval door:

  • 150 sorteereilanden op het terrein met vuilnisbakken: biologisch afval, PMD en restafval.
  • Bekersborden en bestek worden gemaakt van hernieuwbare plantaardige grondstoffen die 100% bioafbreekbaar zijn.  
  • Bio-beker-actie: Verzamel 40 bekers en krijg één gratis drankje.
  • 300 eco-vrijwilligers zetten zich tijdens het festival in om het publiek te sensibiliseren, te recycleren en het terrein op te ruimen.
  • T-shirts gemaakt van organisch katoen (organisch katoen wordt geteeld zonder GGO's, zonder gebruik van schadelijke pesticiden en meststoffen en met een beter waterbeheer).
  • Achter de schermen sortering in 7 fracties: Glas, papier/karton, olie, bioafbreekbaar, PMD, hout en restafval.
  • En last but not least: bedankt voor uw betrokkenheid! Doe zo voort!

Couleur Café 2013: Eten op het festival

  • In 2012 was 1/3 van de maaltijden vegetarisch. Elke wereldkeuken in de Palais du Bien Manger biedt minstens1 vegetarische maaltijd aan
  • Daarenboven moedigen wij de restauranthouders aan om hun ingrediënten rechtstreeks in te kopen bij eenbioboer.
  • Bovendien hopen we de creativiteit te boosten door een prijs uit te reiken aan de ambachtslui van de Souk die op een artisanale en ethische manier te werk gaan.

Couleur Café 2013: Mobiliteit

Ecologie is natuurlijk gelinkt aan mobiliteit. Couleur Café stimuleert al jaren het gebruik van het openbaar vervoer en werkt een echt mobiliteitsplan uit met verscheidene partners .

In 2012 maakten 46.500 festivalgangers (62%) gebruik van het openbaar vervoer dankzij de acties die we organiseren met de MIVB (gratis tram, bus, metro, de Couleur Café-nachtbussen en NOCTIS-lijnen) en de NMBS (50% korting op het H/T-treinticket). 6000 mensen kwamen per fiets of te voet; een enorme ecologische stap vooruit!

Ook dit jaar zetten we onze vruchtbare samenwerking met de MIVB verder. Met de Eventpass die onze festivalgangers hun ticket terugvinden, kunnen ze het hele weekend gratis gebruik maken van trams, (nacht)bussen en metro’s om veilig en comfortabel heen en terug te raken.

Bovendien is er ook Collecto, een collectieve taxidienst en aanvulling op de Noctis–nachtbussen en de Couleur Café nachtbussen. Aangezien de Picardstraat tijdens het festival is afgesloten zal er een tijdelijke Collecto-halte worden voorzien op de Havenlaan 16 tijdens de de nachten van 28, 29 en 30 juni 2013.

Diegenen die toch met de wagen wensen te komen, worden aangemoedigd om te carpoolen. Dit jaar hebben we zelfs aparte diensten voor België, Nederland en Frankrijk.

Om veilig rijden te stimuleren, organiseren we een wedstrijd met Europcar en Responsible Young Drivers. Op de Alcotest Parking zijn er 80 gratis parkeerplaatsen te winnen. Wanneer de bestuurders in kwestie naar huis willen vertrekken, zullen ze moeten blazen! Reserveer je plaats hier.

Voor 3000 mensen die buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen biedt Couleur Café  sinds een paar jaar CampingZen aan. Hierdoor worden de verplaatsingen naar en van  Couleur Café stevig gereduceerd. De camping is razend populair en bijgevolg al een tijdje uitverkocht.  

Voor meer info klik hier

Couleur Café 2013: Ticketinfo

Dit jaar waren de combitickets al lang uitgeput en zaterdag was ook snel volzet. Nu zijn er nog slechts 500 tickets voor vrijdag 28 juni. Er zijn voorlopig nog voldoende dagtickets voor zondag beschikbaar. Wie graag nog een dagje Couleur Café zou meepikken, spoedt zich best naar onze ticketpagina.

Laatste update op 14 juni 2013 - 20.26 uur
Geschreven door Couleur Café

Share