Linkerwoofer: Verslag editie 2013


Linkerwoofer: Verslag editie 2013Na tien jaar zit het erop voor Linkerwoofer. De organisatie van het gratis festival aan de Schelde besliste dat het wel was en wou op een hoogtepunt afscheid nemen. En dat hoogtepunt duurde twee dagen. Linkerwoofer kon dit jaar een geheel Belgische line-up voorleggen waar alle kleinere gratis festivals van dromen.

Linkerwoofer: Een kijk op het festival

Groot Lawijtwinnaar DVKES – spreek uit 'dukes'- mocht het festival openen. Vorige week werden ze nog bejubeld op Boomtown, deze week mochten ze het overdoen op Linkerwoofer. DVKES speelde een goede set en bewijst een band te zijn waarvan we in de toekomst nog meer mogen verwachten. Hier en daar in het publiek werd zelfs al meegezongen met hun bekendste nummer 'Lucy Called My Name'.

Mauro Pawlowski speelde twee keer op de laatste editie van Linkerwoofer. Op vrijdag trad hij aan met blueslegende Roland. Zaterdag was het de beurt aan de Hitsville Drunks om samen met Mauro de wei te laten genieten van stevige gitaren. Al was dit voor het jongere publiek toch meer de tijd om da talrijke drank en eetkramen op te zoeken en aan de Schelde te genieten van de stralende zon.

Dan was het tijd voor The Van Jets. De mannen uit Oostende zijn ongetwijfeld de beste Belgische rockband van het moment, en ook live hebben ze een sterke reputatie. Het enthousiasme waarmee zanger Johannes Verschaeve op het podium het beste van zichzelf gaf, werkte heel aanstekelijk en al snel . Klassiekers als 'The Future' en 'Down Below' werden volop meegebruld en ook de recentere songs 'Danger Zone' en 'Broken Bones' vielen in de smaak.

Vrijdagavond werd afgesloten door Absynthe Minded. Hun setlist bleek een goede combinatie van rocknummers en rustige ballads. Vooral hun hits 'Envoi' en 'My Heroics. Part One' waren voor het Antwerpse publiek kippenvelmomenten.

Op zaterdag mochten de vroege vogels kennis maken met Humble Flirt. En het bleek een zeer aangename kennismaking te zijn. De vier jonge gasten uit Ekeren gaven zich vol overgave voor het publiek dat met mondjesmaat bleef toestromen. De band werd vroeger vergeleken met Kings Of Leon, Editors en Bloc Party, maar zegt zelf dat dat intussen achterhaald is. Er is een nieuw lid bijgekomen en dat biedt de kansen om een nieuwe weg in te slaan. Ons konden ze alvast overtuigen met hun aanstekelijke indiepop, wat ons doet hopen op meer. Humble Flirt is zeker een band dat in de gaten gehouden moeten worden.

Aangezien Kapitein Winokio niet echt ons genre was, moesten we wachten op Sir Yes Sir. De groep van zanger Tijs Delbeke is op korte tijd een begrip geworden in de Belgische muziekwereld. Begin februari kwam hun album 'We Should Talk' uit en deze zomers doen ze vele festivals waaronder Lowlands en Pukkelpop. Ook op Linkerwoofer wisten ze te overtuigen.

"We goan nog wa ouwe roemel spelen", zei Clement Peerens Explosition in het midden van hun set. Die oude rommel, intussen klassiekers, zoals 'Dikke Lu', 'Foorwijf' en 'Boecht van Dunaldy' werd door iedereen meegezongen. CPeX maakte er naar goede gewoonte een feestje van, al vinden we ze toch nog net dat tikkeltje beter als ze mogen spelen als het al donker is.

Na de Antwerpenaren was het tijd voor de Brusselaars van PAON, voor ons en 99% van het Linkerwooferpubliek nobele onbekenden. Maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen. In de hoofdstad worden ze gezien als een van de meestbelovende bands in België en ze speelden reeds in het voorprogramma van Alt-J en The Van Jets. Qua muziek kunnen we hen het best vergelijken met Balthazar. Het publiek reageerde eerst wat onwennig, maar PAON wist toch de twijfel weg te nemen door een sterke set te spelen.

En dan was het tijd voor Daan... Daan waggelde het podium op, brabbelde zijn teksten en sloeg zijn gitaar kapot, nadat zijn bandleden niet meer terug het podium op wilden nadat hij een nummer solo had gezongen. We hebben Daan al in betere toestand gezien. Eerst geloofden we dat het in scene gezet was en dat ze enkele minuten later wel zouden terugkeren... Niet dus, alles werd afgebroken en in gereedheid gebracht voor Tom Barman's dj-set. Daan verdween onder boe-geroep en zonder tophits 'Housewife' of 'Swedish Designer Drugs' gespeeld te hebben. Inkom hoefde er niet betaald te worden, dus zo'n ramp was het voor het publiek ook niet. Maar de organisatie had naar alle waarschijnlijkheid een mooier afscheid gewenst.

Ondanks alle commotie, sloot Tom Barman naar goede gewoonte met een dj-set af. Linkerwoofer zit er definitief op. Het einde van een kleiner festival dat de volgende jaren zeker in het Antwerpse gemist zal worden.

Laatste update op vrijdag 9 augustus 2013 - 23:57
Geschreven door Vincent Pauwels

Share