Sfinks Mixed Festival: Verslag donderdag 25 juli

Sfinks Mixed Festival: Verslag donderdag 25 juliDonderdag 25 juli 2013 begon de vijfendertigste editie van het Sfinks Mixed festival in Boechout. De headliners zijn dit jaar Buscemi, Guido Belcanto en Clement Peerens Explosition. Voor het eerst moeten bezoekers geen toegang betalen en het festival wordt terug uitgebreid naar vier dagen.

Sfinks Mixed Festival: Een kijk op het festival

Het leek er een tijdje op dat Sfinks Mixed in 2012 zijn laatste editie achter de kiezen had. De organisatie kreeg geen subsidies meer toegekend, wat leidde tot een budgetverlies van om en bij de 100.000 euro. De organisatie gooide het over een andere boeg, er werd aan het concept gesleuteld, maar diversiteit bleef het centrale thema. Door het festival gratis te maken en te verlengen met de dag, wordt er gehoopt op meer bezoekers. Het verbieden van eigen drank en eten op het terrein moet dan weer de verkoop ter plaatse doen stijgen en het festival op z'n minst break-even laten draaien.

Het doel van Sfinks Mixed is vooral nieuwe culturen en bands ontdekken. En dat is duidelijk aan de line-up te merken. Als we zeggen dat we twintig procent van de acts kennen, dan is het nog ruim genomen. Artiesten komen uit alle werelddelen en proberen zichzelf in Boechout in de kijker te spelen. Ook opmerkelijk op de line-up dit jaar zijn de vele Antwerpse dj's.

The Paradise Bangkok Molam International Band mocht het festival openen. De opkomst was vrij matig en we gaan zeker niet beweren dat ze ooit een hit zullen scoren in België, maar toch kon de eeuwige glimlach van de reeds bejaarde frontman ons bekoren door de manier waarop hij zich overgaf aan het publiek.

Dan was het de beurt aan Shazalakazoo, een tweeledige elektronische band uit Servië. Vorig jaar stonden ze nog op Lowlands, vandaag in Boechout mochten ze de 'Anderland'-tent openen. Ze noemen hun genre 'folkstep', een kruising tussen folk en dubstep. Ze hadden geen moeite het publiek mee te krijgen en maakten het nog warmer dan het al was op het Sfinks Festival.

Toch hebben we Shazalakazoo voortijdig verlaten. In de concerttent was het namelijk tijd voor Akua Naru. Research leerde ons dat ze een van de 'rising stars' is in de hiphopwereld, we mochten ze dus niet missen. De jonge hiphopster wist de sfeer er in te brengen en te overtuigen met nummers als 'Poetry, how does it feel?' en 'The world is listening' die aansloegen bij het inmiddels talrijke publiek. Voor zij die haar gemist hebben is er een herkansing op 3 augustus op het festival Esperanzah! In Floreffe
.
Na hiphop was het tijd voor Che Sudaka. Ze begonnen als Zuid-Amerikaanse vluchtelingen in Spanje en groeiden snel uit tot een liveband die over heel Europa geroemd wordt en reeds op de affiches van Szigetfestival en Lowlands heeft gestaan. Ook op Sfinks Mixed wisten ze te overtuigen. Hun aanstekelijke Spaanse muziek kreeg iedereen aan het bewegen. Zelfs een stroompanne kon de uitbundige band niet stilkrijgen, een kleine tien minuten waren alleen de drums te horen en toch bleef de tent meedoen met de band. Che Sudaka was goed voor het hoogtepunt van de eerste avond.

Je moet haast moeite doen op de kleinere festivals in België om Buscemi niet tegen te komen. Ook op Sfinks Mixed was het niet anders, Buscemi speelde een set in de concerttent en we kunnen niet anders dan toegeven dat hij hier helemaal tot z'n recht kwam. Je kan zijn muziek moeilijk in een bepaalde categorie indelen, aangezien er invloeden vanuit elk werelddeel zijn. Buscemi maakte er, naar goede gewoonte, een feest van en vooral zijn bekende nummers sloegen aan.

Om de eerste dag af te sluiten hadden we de keuze tussen Studio Brussel-dj TLP en Duitser Daniel Haaksman. Aangezien TLP nog op vele festivals te zien is deze zomer hebben we voor Haaksman gekozen. Met een mix van Braziliaanse elektro en hiphop, en vooral veel zomerse beats, zorgde hij voor een zeer hete afterparty van de eerste dag Sfinks Mixed.

Laatste update op zondag 28 juli 2013 - 12:30
Geschreven door Vincent Pauwels

Share