Nederlands

English

 

Nieuwsberichten

Balaton Sound 2013: Verslag 11 juli 2013 [NL]

Balaton Sound 2013: Early Bird TicketsVan Volt Festival reisden we door naar Balaton Sound dat jaarlijks terugkeert naar het gelijknamige meer in Hongarije . Vanaf je aankomst op Balaton Sound merk je enkele duidelijke verschillen met Volt Festival en Sziget Festival . Balaton Sound richt zich volkomen op elektronische muziek. Een gitaar terugvinden op het festival is moeilijk. Het festival staat garant aan overdag luieren aan het strand en 's nachts een prachtfeest met enkele honderdduizend festivalgangers.

Balaton Sound 2013: De eerste dag besproken

De temperaturen te Hongarije blijven rond de dertig graden en deze zijn nu ook volledig welkom. Balaton Sound is gelegen aan het grootste meer te Hongarije waardoor zwemmen en bruinen mede in het festivalpakket zijn opgenomen. Het is daarom ook een ideale vakantiebestemming voor jongeren. Overdag wordt er enkel op het strand gelegen en 's nachts worden de vaten aangesloten en gaat het feest van start. Deze succesformule weet vooral veel Belgen en Nederlanders te trekken. Op de weide een vraag stellen beperkt zich tot één zin Engels om vervolgens te merken dat de andere festivalganger ook je eigen taal spreekt. Het is jammer om af te reizen naar het buitenland en enkel met mensen van eigen streek te feesten, omdat het op een manier minder dit reisgevoel geeft. Daarnaast stellen we ons ook vragen bij de mentaliteit van vele festivalgangers vanuit onze kant. Waar op Volt Festival niets werd afgebroken en het terrein proper werd gehouden - zelf door de festivalgangers, is het hier eerder een puinhoop door de personen uit eigen land. Alsnog zal je altijd en overal deze 'rotte appels' terugvinden. Het is wel fijn om bekende mensen tegen te komen en uiteraard is het ook vele gemakkelijker om een babbel aan te gaan met andere festivalgangers.

Balaton Sound richt zich ook voornamelijk op personen uit onze streek. De prijzen zijn duurder dan op Volt Festival en er is ook vele meer spectakel voorzien en randanimatie. Ook de muziek valt meer in de smaak bij ons dan bij de plaatselijke Hongaren. Dag één van het festival had alvast enkele toppers uit de elektro-scene op het programma. Het hoofdpodium ging van start met het Canadese Crystal Castles, voornamelijk door het warme weer was het geen overrompeling. Feesten op het strand en aan het water is namelijk ook een optie, al heb je dan niet het zicht op het podium. Een constructie van vele schermen en kleuren rijkt namelijk uit boven de weide. Vier uur later en een erg lange set van Wu-Tang Clan konden we reeds rekenen op de eerste headliner van Balaton Sound. Geen Queens Of The Stone Age of Thirty Seconds To Mars, maar wel de legendarische Zweedse Dj Avicii. De wei voor het hoofdpodium is groot maar zag zwart van het volk. Vrijwel in het begin van zijn set werd de toon gezet met 'I Could Be The One'. Wat zou volgen was een hels feest, waarbij meer mensen in de lucht zaten dan op de grond stonden. Avicii speelde praktisch al zijn toppers en kreeg het publiek volledig los met nummers als Silhouettes, Wake Me Up en ID. De Zweedse deejay had ook aandacht voor het meest succesvolle elektronische nummer van 2013. Een heel jaar lang en op elk festival is het praktisch onmogelijk om binnen het uur het nummer Don't You Worry Child van Swedish House Maffia te horen. En ook in de set van Avicii was het van de partij. Het publiek kon het alvast met dank onthalen, de vraag blijft echter of Axwell die morgen zal optreden nog wel de gewenste reactie kan oproepen met het nummer.

Na Avicii tijd voor een kleinere naam. Nog steeds erg groot in de elektronische muziekwereld zijn The Bloody Beetroots. Net zoals op Rock Werchter in 2010 waren ze compleet met eigen instrumenten. Een act uit de elektro of house muziek met een drumstel en vleugelpiano op het podium kan niet slecht zijn en dat waren ze ook niet. The Bloody Beetroots staan er ondertussen al jaren en konden dan ook rekenen op de nodige opkomst. Hier begon het feestje pas echt. Waar mensen eerst op elkaars schouders zaten bij Avicii werden nu de tafels in beslag genomen. Voor bijna twee uur lang werden de beste schijven gedraaid, al was de verrassing nog groter bij Justice. Op Rock Werchter 2012 vonden we hun optreden pover, iets wat zeker niet te zeggen was van de show op Balaton Sound.

Justice speelde in de party arena, dezelfde tent als de A38 Arena op Sziget Festival. Een reusachtige tent met blazers en de nodige drankfaciliteiten. Justica begon zijn set van van twee uur met zijn meer bekendere nummers, alsnog melken ze deze niet uit. Hun absolute topper D.A.N.C.E. werd slechts enkele seconden gemixed doorheen een ander nummer. De totale climax vond plaats in het laatste half uur. Deze keer geen hits van Justica alleen, maar nummers als I'm So Excited van The Pointer Sisters uit de jaren '80. Ook van vroeger was You Can't Hurry Love, I Love Rock 'n' Roll, Don't Stop Me Now en Freedom. Justice weet dus wel degelijk wat het publiek wil: klassiekers in een kleedje van de 21ste eeuw.

De avond zou uiteindelijk doorgaan tot een uur of zes met minder bekende deejays zoals de fransman Brodinski. Het volk ging stilaan slapen op enkele honderde feestgangers na die het zonlicht zagen opkomen boven het Balaton meer.

Laatste update op vrijdag 12 juli 2013 - 19.19 uur
Geschreven door Jeroen De Koninck

Share

Tags: Balaton | Sound | Early | Bird | Tickets | For | Sale